Sari navigarea

„It’s not solely Teresa’s uber strength that makes her impressive. Teresa is an entirely different class of hero. The character is fresh and beloved for her fascinating contrarieties. Aloof yet good. Ravishing yet hideous. Cold yet warm. Hard and soft. Cynical yet sympathetic. Invincible yet dead. These contrarieties would not exist in the character if she were not the absolute strongest.”

khryoleoz, animesuki forum

***

„Nu doar forta superioara a Teresei o face sa fie impresionanta. Teresa face parte dintr-o categorie complet diferita de eroi. Teresa este actuala si iubita pentru contradictiile ei fascinante. Distanta si totusi buna. Fermecatoare si totusi respingatoare. Rece si totusi afectuoasa. Aspra si totusi delicata. Sarcastica si totusi intelegatoare. Invincibila dar moarta. Aceste contradictii n-ar exista in personaj daca ea n-ar fi in mod categoric cea mai puternica.”

Pe toate forumurile mari au existat sau mai exista inca discutii aprinse si nesfarsite pe tema Teresa versus Priscilla. Chiar si discutiile pe alte teme aluneca spre asta. Da, Priscilla are fani, si inca unii hotarati.
Avand in vedere aparitia scurta a Teresei, imprejurarile mortii ei si comentariile personajelor in timpul luptei ei impotriva numerelor 2-5, Teresa ramane o legenda, iubita de multi dar si contestata.
Comentariile de mai tarziu ale organizatiei si cursul manga care o face pe Priscilla mai puternica deact creaturile din abis dau apa la moara detractorilor Teresei.
Dar argumentele lor se bazeaza doar pe cuvinetele personajelor si pe interpretarea uneori copilareasca a unor fapte.
Avem insa un fapt clar: Teresa elibereaza 10% yoki si o invinge pe Priscilla care eliberase mai mult de 70%. Sustinatorii Priscillei contesta insa chiar si aceasta evidenta, afirmand ca de fapt Priscilla a invins-o pe Teresa pentru ca a omorat-o datorita vitezei atat de mari cu care a atacat, incat Teresa nici n-a putut reactiona. O astfel de gandire ignora conditiile in care se petrece totul si caracterul personajelor si are in vedere doar secunda in care Priscilla reteaza mainile si apoi capul Teresei. Ca si cum acest singur moment poate dovedi superioritatea cuiva care fusese invins si crutat in mod repetat.
Cadrul in care se desfasoara scena este destul de complex:
– Teresa se abtine sa ucida luptatoare Claymore.
– Priscilla pare o luptatoare onorabila, refuzand initial sa o atace pe la spate pe Teresa si chiar sa lupte 4 contra 1.
– Pentru Teresa fericirea inseamna a trai si a muri ca om, iar in momentul despre care vorbim Priscilla e o Claymore trecuta de limita care implora sa fie executata cat timp mai are constiinta umana.
Acestea sunt de fapt conditiile in care se petrece totul. Priscilla se roaga sa fie ucisa cat timp mai e om, iar Teresa se pregateste sa-i indeplineasca dorinta. Teresa se pregateste sa dea lovitura finala si lasa garda jos. E secunda in care Teresa simpatizeaza cu Priscilla, fiind si ea Claymore si regreta ca trebuie s-o ucida. In acel moment Teresa nu mai are sangele rece al unei ucigase, ci simte regret pentru gestul pe care e fortata sa-l faca. Doar pentru ca se lasa descoperita e ucisa miselste. Asta poate fi numita slabiciune in sensul de emotie umana, poate fi numita neatentie datorata milei sau incredere prea mare in onestitatea cererii pe care o face Priscilla. Dar nu inferioritate ca luptatoare.
Teresa n-a « vazut » lovitura care a urmat nu pentru ca n-a putut, ci pentru ca nici macar n-a incercat s-o faca.
Daca ei nu accepta acest argument, le spui fapte. Argumente si contraargumente, la nesfarsit:
– Teresa a invins-o pe Priscilla de mai multe ori in acele confruntari.
– Dar Priscilla putea s-o ucida din prima, atacand din spate cand Teresa a sarit pe geam, conform planului initial; chiar si Teresa a recunoscut asta.
– Teresa nu a spus decat ca Priscilla ar fi putut s-o raneasca atunci, nu s-o invinga sau s-o omoare.
– Priscilla i-a fost superioara la inceput pentru ca lupta fara sa elibereze yoki si asta a anulat toata superioritatea Teresei.
– La inceput Teresa a fost doar surprinsa de abilitatea Priscillei de a lupta fara sa elibereze yoki, dar a invins-o chiar si fara principalul ei avantaj, acela de a simti aura yoma.
– Teresa a invins-o atunci pentru ca era mai experimentata, nu mai buna decat ea. Priscilla era prea tanara si neeperimentata.
Deci daca Priscilla ar fi avut experienta Teresei, aceasta n-ar fi avut nicio sansa in fata ei? E doar o speculatie.
Asadar ideea principala a detractorilor Teresei este in mare aceasta: singura “pricepere” a Teresei, care ii asigura rangul 1 si victoriile este detectarea puterii si vitezei fluxului yoki prin corpul adversarului si prin urmare anticiparea miscarilor acestuia, iar fara ea Teresa este o Claymore oarecare.
Daca le oferi argumentul victoriei asupra Priscillei, fata de care nu putea folosi aceasta abilitate, vor spune ca doar experienta a facut-o pe Teresa sa invinga atunci. Dar ar putea o Claymore de nivel mediu sa o invinga pe “atotputernica” Priscilla (in opinia lor) bazandu-se numai pe experienta? Pare foarte improbabil.
Teresa nu are viteza superioara? Atunci cum poate simti fluxul yoki si para loviturile sau evada miscarilor venite cu frecventa si viteza foarte mare ale tehnicii lui Irene? Si asta stand pe scaun, calma si zambitoare! Intervalul dintre primul flux yoki care va declansa actiunea bratului si actiunea propriu-zisa e atat de mare in cazul tehnicii quicksword incat ii permite Teresei sa reactioneze cu o viteza medie? Chiar si admitand o asemenea absurditate, e foarte posibil ca fluxul yoki care declanseaza tehnica lui Irene sa fie continuu, nu intermitent, si deci sa nu permita « citirea » fiecarei miscari. Chiar daca ar fi intermitent, frecventa loviturilor e prea mare pentru a permite o viteza de reactie oarecare.
Tehnica lui Irene are viteza si forta, dar nu are precizie, e un brat trezit si absolut imprevizibil, destructiv, incontrolabil. Doar limitarea trezirii numai asupra bratului e controlata prin vointa, prin putere mentala, atat.
Singurul argument pe care il folosesc pentru a sustine inferioritatea Teresei ca putere/forta, viteza si agilitate sunt cuvintele lui Irene de la inceputul luptei, ca Sophia ii e superioara Teresei ca forta, Irene ca viteza si Noel ca agilitate si doar perceptia yoki o are Teresa superioara, incomparabila cu a oricarei alte Claymore.
Dar tot ce a urmat a infirmat parerea lui Irene, caci Teresa a invins-o pe Priscilla fara perceptia fluxului yoki. Chiar Irene se razgandeste asupra Teresei, mai intai observand inferioritatea Priscillei si intervenind in lupta lor pentru a-i salva viata, apoi recunoscand ca a subestimat-o iar pe Teresa si in final fiind uimita de-a dreptul de Teresa care eliberase doar 10% yoki.
Si mai mult, cuvintele lui Irene sunt intelese prost. Ea incerca sa explice renumele Teresei si abilitatea ei speciala si de ce se bazase atat pe Priscilla pentru reusita misiunii lor. Fiecare Claymore exceleaza intr-un anumit « domeniu », are o abilitate speciala. In acel timp, Irene avea viteza atacurilor, tehnica quicksword, Sophia forta bruta, Noel agilitatea. Teresa avea o perceptie deosebita a fluxului yoki, ceea ce ii permitea anticiparea atacului si usurinta luptei cu yoma, de-asta isi permitea sa afiseze acel zambet superior chiar si cand omora yoma. Asta spune de fapt Irene. Dar lasa sa se inteleaga ca Teresa nu exceleaza in toate privintele si ca Priscilla, anulandu-i perceptia yoki, o poate invinge. Evident, ceea ce urmeaza dovedeste faptul ca in privinta asta Irene se inselase. Priscilla singura nu reuseste si e gata sa-si piarda viata. Ce face Irene vazand asta? Chipurile o mare greseala, ordonand atacul simultan cu 30% yoki eliberat. Da, daca Irene avusese dreptate, daca Teresa se bazeaza numai pe perceptia yoki, ordinul lui Irene e o aberatie, o prostie imensa. Cu cat adversarul elibera mai mult yoki, cu atat ii era mai usor Teresei sa-l invinga. Dar Irene, Noel si Sophia n-o invinsesera pentru ca le citise fluxul yoki. Priscilla n-o invinsese pentru ca nu avusese nici puterea, nici agilitatea si nici viteza necesare. Atunci Irene isi da seama ca nu se mai poate baza pe Priscilla si spera ca un atac 4 la 1, chiar daca anula perceptia yoki incomparabila a Teresei, o putea coplesi prin forta si viteza. Nici asa n-a mers.
Ce alte argumente ar trebui folosite pentru a arata evidenta? Sa zicem ca Teresa nu exceleaza in absolut toate privintele, dar priceperea ei ca luptatoare este complexa si completa, de aceea are locul 1 asigurat, nu pentru ca are doar o abilitate superioara si atat.

Lasă un comentariu