Sari navigarea

Episodul 2.19 este construit după principiul „dacă Gabrielle s-a îndrăgostit peste noapte de un tip, Xena de ce n-ar face-o”. Tipul e celebrul Ulise, dar asta nu face situaţia mai plăcută. Am avut o stare de greaţă tot episodul, văzând cum marea, puternica şi grozava Xena e fascinată într-o secundă de un bărbat, îi aruncă priviri drăgăstoase şi e gata să uite tot ce-şi propusese înainte. Nu e o tragedie că Xenei îi place un tip. Nu e prima dată. Cu Marcus a fost de înţeles, îl cunoştea demult şi am presupus că a durat ceva timp până să se apropie. Şi cu alţii la fel. Dar acum, fascinaţie fulgerătoare în trei secunde? Să fim serioşi! Mai rău decât atât, pleacă pe mare cu corabia să-l ducă pe insula lui-regat, Gabrielle are rău de mare, iar Xenei nu prea pare să-i pese. Ba chiar în loc s-o încurajeze face mşto de ea! Îi spune lui Ulise de faptul că Gabrielle crede în sufletele pereche, sugerându-i practic…asta e prea de tot! Şi probabil o bate gândul să-şi abandoneze pentru o vreme hotărârea de a-şi răscumpăra trecutul ajutând oamenii şi să se stabilească în Itaca! Şi…for fuck’s sake! Ar trebui să-şi lase dezgustătorul obicei de a avea scene romantic-erotice la doi paşi de Gabrielle care se presupune că doarme!

Pe Ulise îl înţeleg. Apare o femeie misterioasă care îi salvează viaţa, îl ajută să-şi recupereze corabia de la piraţi, pleacă pe mare înfruntându-l pe Poseidon, conduce singură o corabie şi cântecul ei e mai atrăgător decât al sirenelor, la propriu! Mda, recunosc, au făcut-o pe Xena o eroină exagerată. Celebra ei replică „I have many skills” nu era doar o afirmaţie arogantă.

Dar pe ea chiar n-o înţeleg. Tipul n-are nimic special, ba chiar e ridicol atunci când e hotărât să plece prin lume cu Xena şi Gabrielle! Seriously, dude? Have you no shame?

Ce bine că nevastă-sa trăia şi Xena mai are încă atâta onoare încât nu acceptă ca el să-şi părăsească soţia pentru ea!

Cred că producătorii s-au străduit să anuleze ideile pe care le-ar fi putut da aproape-sărutul din The Quest legat de natura relaţiei dintre Xena şi Gabrielle, dar n-au gândit suficient si rezultatul a fost prost.

Aş putea număra pe degete scenele care merită văzute. Începutul, cu Gabrielle poetizând marea şi Xena fiind foarte practică, dansul lui Gabrielle care îi păcăleşte pe piraţi şi foarte amuzanta replică a Xenei (material pentru subtext): „I want in on the fun, too” şi momentul în care Gabrielle îi spune Xenei (la fel cum ea îi spusese legat de Perdicus): „Promise me. You’ll follow your heart and don’t worry about me.” iar Xena răspunde: „You’re part of my heart.”

Lasă un comentariu