Sari navigarea

În XWP subtextul este prezent încă din primul episod. Gabrielle păcăleşte un ciclop să o elibereze pentru că ea o va ucide pe Xena, dar jocul de cuvinte în engleză e extraordinar:
Gabrielle: “She’d never let a man get close enough to do her…at least, not that kind of “do her”. But, a young, innocent-looking girl like me…” (1.01 “Sins of the Past”)
Mai sunt şi alte replici care surprind, fiind interpretabile, aluzii mai mult sau mai puţin evidente la posibila “calitate” safică a relaţiei dintre Xena şi Gabrielle.

2.15 “A day in the life”
Gabrielle: “Can we cook with your juices?”

Hower: “Let me ask you something, Gabrielle. Does Xena ever think about– settling down and getting married?”
Gabrielle: “No, she likes what I do.”

3.18 “Fins, Femmes and Gems”
Xena: “Come on, Gabrielle, let’s get wet!”

Xena: “You go, Gabrielle! You’re beautiful when you’re angry.”

Aş putea pune la socoteală şi cele două “declaraţii” similare ale personajelor în care îşi apreciază una celeilalte calităţile fizice.
În “Mortal Beloved” (1.16) Gabrielle îşi pierduse cunoştinţa în urma unei lovituri, iar când îşi revine o vede pe Xena.
Gabrielle: “[…] then the next thing I saw was you. It’s a very pleasant sight.”
În “Blind Faith” (2.18) Xena îşi revine după ce fusese orbită de o substanţă şi când o vede pe Gabrielle spune: “Now that’s a sight for sore eyes.” E o declaraţie mult mai clară.
Sunt priviri intme, îmbrăţişări şi este aproape-sărutul din “The Quest”.
Şi totuşi nimic din toate astea nu a reuşit să mă şocheze.
Am văzut şi ultimul episod, cu scena transferului de apă, încărcat de declaraţii evidente de iubire. Am văzut privirile fiecăreia în timp ce celaltă dansa în “Who’s Gurkhan”. Am văzut chiar şi “the dirty dance” din “Heart of Darkness”, cu siguranţă erotic, dar interpretabil în context. Nici astea nu m-au şocat prin subtext.
A trebuit să văd câteva scene în “Adventures in the sin trade I” (4.01) ca să rămân cu gura căscată. Şi nici măcar nu apare Gabrielle! E vorba de trecutul Xenei, de după ce ruinase planurile de pace ale lui Lao Ma.
Imediat după o scenă de “dirty sex” cu Borias, în cortul celor doi intră două femei. Alti, care e şaman şi are puteri întunecate impresionante şi cea pe care o prezintă dreot ucenica ei, Anokin.
E o atmosferă de magie neagră care intensifică scena. Alti i-o prezintă Xenei pe tânără smulgându-i haina de deasupra şi împingând-o în faţă. Tânără, scundă, blondă. Probabil uşor drogată, sau sub influenţa spirituală a lui Alti. Îmbrăcată în haine care îi lasă la vedere abdomenul. Sună cunoscut?

Fata îi atrage imediat atenţia Xenei şi ea le invită pe cele două să rămână acolo. Mai târziu Anokin moare în timpul unui atac asupra unui sat şi Xena pare distrusă. Chiar şi Borias se miră de rapiditatea şi intensitatea ataşamentului Xenei faţă de Anokin, întrebând furios ce vrajă au aruncat cele două asupra ei de se comportă aşa. Alti face un ritual şi o duce pe Xena în lumea celor morţi pentru a o întâlni pe Anokin. Dar fata o respinge pe Xena, sub acuzaţia vagă că i-a otrăvit sufletul, fapt care o enerveză pe aceasta.
Alti este puterea întunecată care se opune luminii lui Lao Ma. Ca să o poată influenţa pe Xena, ea profită de slăbiciunea acesteia pentru un tip anume de fete. Dar când legătura Xenei cu Anokin devine prea strânsă, e de presupus că tot Alti o elimină şi are grijă ca Xena, care trece în moarte pentru Anokin, să fie respinsă. Legătura e ruptă şi Xena rămâne numai sub influenţa malefică a lui Alti.
Se pare că, întrebată fiind despre scena introducerii lui Anokin, actriţa care joacă rolul lui Alti, Claire Stansfield a spus că “Alti knew how to get Xena” şi “Anokin was [used] to lure Xena”.
Acesta mi s-a părut cel mai puternic subtext de pânăacum. Alti “vede” viitorul în multe situaţii. Vede deci şi atracţia pe care o exercită asupra Xenei cineva care “seamănă” cu Gabrielle. Chiar dacă atracţia nu ar fi fizică, scena prezentării lui Anokin e încărcată de întuneric şi – foarte posibil – erotism. Şi asta imediat după partida de sex (bleah) cu Borias. Tare mod de a te juca cu mintea telespectatorilor.

Lasă un comentariu